Poluarea aerului crește riscul de apariție a lupusului eritematos

Un studiu publicat în revista Arthritis & Rheumatology sugerează că expunerea cronică la poluanți poate crește riscul de a dezvolta lupus eritematos sistemic, o boală autoimună care afectează multe organe.

Studiul a analizat date privind 459 815 participanți la UK Biobank, dintre care 399 au fost diagnosticați cu lupus pe o perioadă mediană de urmărire de 11,77 ani.

Expunerea la poluanți a fost asociată cu o probabilitate mai mare de a dezvolta lupus, cei cu risc genetic ridicat și niveluri ridicate de poluare a aerului având cel mai mare risc comparativ cu cei cu risc genetic scăzut și niveluri scăzute de poluare a aerului.

„Studiul nostru oferă informații importante cu privire la contribuția poluării aerului la bolile autoimune”, a declarat unul dintre autorii principali ai studiului, Dr. Yaohua Tian de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie din China. – Rezultatele ar putea contribui la elaborarea unor reglementări mai stricte privind calitatea aerului pentru a reduce expunerea la poluanți nocivi, reducând astfel riscul de lupus.