Cea mai mare centrală solară din Europa a început să funcționeze în Germania

Cea mai mare centrală electrică Witznitz din Europa, care acoperă o suprafață de 500 de hectare, a fost pusă în funcțiune în Germania de Est, în apropiere de Leipzig. Clienții săi sunt giganții precum concernul de petrol și gaze Shell și Microsoft Corporation, menționează DW.

Parcul energetic Witznitz este format din 1.100.000 de panouri fotovoltaice. Acestea sunt amplasate pe o suprafață de 500 de hectare, ceea ce reprezintă aproximativ dimensiunea a 700 de terenuri de fotbal. Centrala electrică are o capacitate de 650 MW. Pentru comparație, în centralele nucleare moderne, capacitatea unei centrale este între 1.000 și 1.200 MW.

Potrivit operatorului sistemului de transport 50Hertz, datorită echipamentelor de ultimă generație și a utilizării efectului de putere reactivă electrică, această centrală poate asigura pentru prima dată stabilitatea rețelei chiar și pe timp de noapte.

Construcția centralei Witznitz a început în 2020, iar prima fază a centralei a început să producă energie electrică încă din decembrie 2023. Realizarea acestui proiect a fost finanțată integral de grupul de asigurări „Signal Iduna”. Acesta vede în centrala solară de mari dimensiuni o sursă de venituri stabile, precum și contribuția sa la „tranziția ecologică” și, prin urmare, un proiect de imagine câștigător.

Shell a contractat aproape întreaga capacitate a parcului energetic Witznitz pentru o perioadă de 15 ani. Aceasta va revinde aproximativ jumătate din energia pe care o primește către Microsoft Corporation. Atât compania britanică de petrol și gaze, cât și gigantul IT american au nevoie de volume mari de energie electrică „verde” pentru a-și îndeplini propriile obiective ambițioase de decarbonizare a activităților lor. „Parcul energetic Witznitz va fi una dintre piesele centrale ale portofoliului nostru. Suntem încântați să aducem o contribuție importantă la decarbonizare”, a declarat Christoph Luecken, șeful Hansainvest Real Assets, divizia de investiții a Signal Iduna Group, la ceremonia oficială de deschidere.