Balene eșuate în masă pe o insulă din largul Scoției: supravețuitoarele au fost eutanasiate

Peste 70 de balene cu aripioare lungi au eșuat în masă pe insula Sunday din arhipelagul Orkney. Potrivit serviciului de salvare marină British Divers, aceștia au fost anunțați de incident în dimineața zilei de 11 iulie.

Medicii și salvamarii au sosit și au găsit aproximativ 77 de balene eșuate pe plajă de mai multe ore. Doar 12 dintre ele erau încă în viață.

Animalele au primit primul ajutor, dar în scurt timp au trebuit să fie eutanasiate. Salvatorii explică acest lucru prin starea precară a balenelor și incapacitatea acestora de a se întoarce în apă.

„Starea lor se deteriorase din cauza numeroaselor ore petrecute pe plajă, rezultând răni autoprovocate de greutate și o mare probabilitate ca acestea să fi înghițit apă în timpul mareelor. De asemenea, nisipul este incredibil de moale, astfel încât s-au scufundat și mai adânc atunci când mareea i-a lovit. Din păcate, nu au reușit să iasă singure la suprafață”, a declarat serviciul.

Sistemul scoțian de căutare a animalelor marine (Scottish Marine Animal Search Scheme – SMASS) va încerca să determine ce a cauzat eșuarea balenelor.