În ultimii ani, formatul obișnuit al vacanțelor de vară în Europa a fost amenințat de temperaturile estivale extrem de ridicate. Și în acest an, căldura infernală a început să perturbe vacanțele turiștilor mult mai devreme decât cu un an înainte.
Din cauza temperaturilor ridicate și a precipitațiilor insuficiente din Europa, există o altă problemă care poate periclita vacanțele turiștilor – lipsa apei, cu care s-au confruntat mai multe țări populare.
Potrivit Reuters, în această vară, criza apei a afectat insulele grecești Naxos, Karpathos și Thasos, unde principalele rezervoare de apă dulce au secat. Ca urmare, acolo sunt impuse restricții privind consumul de apă și, în același timp, se caută modalități de desalinizare a apei de mare, care este necesară nu numai pentru băut, ci și pentru irigarea culturilor.
Adevărul este că în cea mai mare parte a Greciei a plouat puțin sau deloc timp de mai multe luni. Acum, pe măsură ce insulele țării se pregătesc să primească un număr record de turiști de vară, presiunea asupra rezervelor de apă crește dramatic.
„Există o lipsă acută de precipitații în întreaga Mediterană și, în special pe Naxos, corpurile noastre de apă de suprafață sunt goale”, a declarat primarul insulei, Dimitris Lianos.
În același timp, oamenii de știință avertizează că această problemă se va agrava și mai mult din cauza schimbărilor climatice și, prin urmare, este necesar să se înceapă de pe acum să se ia măsuri pentru combaterea lipsei de apă. Una dintre opțiunile de pregătire pentru această situație este achiziționarea de echipamente pentru desalinizarea apei de mare. Acest lucru merită să fie gândit din timp, deoarece aceste instalații sunt deja în criză și trebuie comandate în avans.
De asemenea, probleme cu apa sunt observate în Italia și Spania. Astfel, după cum scrie The Sun, în orașul Agrigento din Sicilia, apa este atât de rară încât micile hoteluri și casele de oaspeți nu au suficientă apă pentru a garanta toalete cu spălare pentru oaspeții lor.
Regiunea italiană Sicilia a început să aplice restricții privind consumul de apă încă din februarie, când regiunea a declarat stare de urgență din cauza unei secete severe. În unele regiuni, consumul de apă a trebuit să fie redus aproape la jumătate.
Deficitul de apă a afectat atât turismul, cât și agricultura, două motoare esențiale ale economiei Siciliei. Situația este agravată de infrastructura învechită și nepractică.