Noile turbine eoliene offshore simplifică producerea energiei

Compania NextFloat+ se pregătește să prezinte tehnologia inovatoare a centralei electrice offshore X90, care promite să revoluționeze abordarea producerii de energie. Principalele avantaje ale sistemului X90 sunt instalarea rapidă și ieftină și ușurința de operare. Un test al sistemului în Marea Mediterană este planificat în viitorul apropiat.

Tehnologia X90 se bazează pe o platformă care nu necesită echipamente grele speciale pentru instalare. Structura este ținută la suprafața apei, iar trei cabluri ancorate la o adâncime de 500 de metri o conectează la fundul mării. Această metodă simplifică foarte mult procesul de instalare și întreținere în comparație cu turbinele eoliene tradiționale, care sunt mai scumpe și mai dificil de operat.

Turbina eoliană X90 este capabilă să se rotească independent în funcție de vânt ca o giruetă, permițându-i să optimizeze utilizarea curenților de aer. Platforma are un design modular, ceea ce o face ușor scalabilă.

O astfel de platformă ar putea genera potențial până la 20 MW de energie. Acesta este încă un prototip, dar dezvoltarea a primit deja un grant de 14,4 milioane de dolari de la Comisia Europeană, ceea ce indică un nivel ridicat de interes pentru această tehnologie și perspectivele sale.