Savanții: Omenirea nu este pregătită pentru incendiile de vegetație provocate de schimbările climatice

Frecvența și amploarea incendiilor extreme de vegetație s-au dublat în ultimii 20 de ani, iar până la sfârșitul secolului, numărul incendiilor extreme de vegetație de pe planetă va crește cu 50 %. Însă omenirea nu este pregătită pentru severitatea tot mai mare a incendiilor de vegetație cauzate de schimbările climatice, titrează Euractiv.

Incendiile de pădure au cuprins deja Turcia, Grecia, Canada și Statele Unite la începutul acestui sezon, pe măsură ce valurile de caniculă extremă împing temperaturile la maxime arzătoare. Deși în ultimii ani au fost alocate mai multe resurse pentru îmbunătățirea luptei împotriva incendiilor, experții susțin că nu este vorba despre planificarea și pregătirea pentru astfel de dezastre.

„Încă nu am reușit să ajungem din urmă situația”, a deplâns Stefan Doerr, directorul Centrului pentru cercetarea incendiilor de vegetație de la Universitatea Swansea din Marea Britanie.

Predicția pericolului unui incendiu sau a locului și momentului în care va izbucni poate fi dificilă, deoarece mai mulți factori, în special condițiile meteorologice locale, afectează calculele.

„Dar, în general, incendiile de vegetație sunt din ce în ce mai mari și mai puternice”, a declarat Doerr, coautor al unei lucrări recente care examinează frecvența și intensitatea acestor evenimente extreme.

Un studiu separat publicat în iunie a constatat că frecvența și amploarea incendiilor extreme de vegetație s-au dublat în ultimii 20 de ani. Conform unui raport din 2022 al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, numărul incendiilor extreme de vegetație la nivel mondial va crește cu 50 % până la sfârșitul secolului.

Doerr spune că omenirea nu a reușit încă să facă față acestei realități.

„Este clar că nu suntem bine pregătiți pentru situația cu care ne confruntăm acum”, a menționat el.

Schimbările climatice constituie principalul factor determinant, deși alți factori precum utilizarea terenurilor și amplasarea construcțiilor rezidențiale joacă un rol major în creșterea numărului și a extinderii incendiilor. UE are un model puternic de partajare a resurselor, iar țările din afara blocului de-a lungul Mării Mediterane beneficiază, de asemenea, de echipamente de stingere a incendiilor sau de asistență financiară atunci când este necesar.

San Miguel, expert la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, a declarant: „Pe măsură ce incendiile de vegetație se agravează, stingerea incendiilor pur și simplu nu va ajuta.” Savantul afirmă că primește feedback de la colegii de la protecția civilă care spun că nu pot stinge incendiile deoarece apa se evaporă înainte de a ajunge la sol.