Primele 10 țări poluante au emis o cantitate record de CO2 în 2023

Creșterea de la an la an a fost de 582 de milioane de tone. În 2023, companiile din primele 10 țări poluante și-au mărit emisiile de CO2 la un nivel record de 24,5 miliarde de tone atunci când au produs electricitate. Aceasta este cu 2,5 % mai mult decât în 2022. Primele trei sunt China, SUA și India.

Aceste date au fost publicate în raportul „Statistical Review of World Energy 2024” de către Institutul pentru Energie. Se remarcă faptul că mai mult de 53% din toate emisiile de anul trecut în generarea de energie provin de la acești trei lideri în ceea ce privește poluarea. Primele 10 țări care emit dioxid de carbon în generarea de energie sunt prezentate în graficul următor:

Și iată cum au fluctuat în timp emisiile de CO2 în fiecare dintre aceste țări de la începutul mileniului:

Industria din China a produs o cantitate record de 11,2 miliarde de tone de CO2. Aceasta reprezintă cu 642 de milioane de tone mai mult decât în 2022 și este cea mai mare creștere de la an la an din 2011. Motivul: reluarea activității economice în țară după restricțiile cauzate de COVID-19 și începutul crizei creditelor în sectorul construcțiilor. Între timp, producția încă scăzută de oțel pentru construcții și ciment va încetini creșterea emisiilor și în 2024.

 India și-a reînnoit, de asemenea, nivelul ridicat al emisiilor de CO2. Volumul lor anual a crescut cu 8%, echivalentul a 219 milioane de tone, pentru a atinge pragul de 2,8 miliarde de tone. Emisiile vor înregistra o creștere timp de mai mulți ani, deoarece peste 75% din energia electrică a țării este generată de cărbune. O încetinire poate fi preconizată doar atunci când se va accelera ritmul de construire a capacităților de producție de energie regenerabilă în India.

În SUA, emisiile industriale anuale de CO2 au scăzut cu 158,5 milioane de tone, la 4,64 miliarde de tone. Acest lucru se datorează implementării simultane foarte rapide a capacităților de energie regenerabilă și reducerii producției de energie electrică pe bază de cărbune.

Experții se așteaptă ca SUA să realizeze reduceri suplimentare ale emisiilor în sectorul industrial până la sfârșitul acestui deceniu. Rusia, Arabia Saudită și Iranul au înregistrat creșterea tradițională a emisiilor de CO2 în 2023 – la 1,6 miliarde de tone, 620,4 milioane de tone, respectiv 683,6 milioane de tone. Cele 10 țări cu cele mai mari modificări ale emisiilor de CO2 provenite din producția de energie în 2023 pot fi văzute mai jos: