Inteligența artificială ar putea ajuta industria navală să reducă emisiile

Industria mondială a transportului maritim comercial ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu 47 de milioane de tone pe an dacă ar adopta inteligența artificială (AI) pentru navigația maritimă, potrivit unui studiu realizat de compania de transport maritim autonom Orca AI, menționează Reuters.

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), emisiile globale de dioxid de carbon provenite din transportul maritim vor ajunge la aproximativ 858 de milioane de tone în 2022. Transportul maritim, care reprezintă aproximativ 90% din comerțul mondial, contribuie cu aproape 3% din emisiile globale. Se preconizează că această pondere va crește în anii următori dacă nu se vor pune în aplicare măsuri mai stricte de control al poluării. Organizația Maritimă Internațională (OMI) își propune să reducă emisiile cu 20% până în 2030. acest obiectiv este amenințat din cauza crizei actuale din Marea Roșie, se arată în raportul Reuters.

Potrivit raportului Orca AI, utilizarea inteligenței artificiale poate reduce nevoia de manevre și de deviere a rutei în cazul întâlnirilor apropiate cu obiective maritime cu risc ridicat, cum ar fi navele, geamandurile și mamiferele marine, prin alertarea în timp real a echipajului. Compania a precizat că se înregistrează în medie 2.976 de astfel de incidente pe an.

Potrivit raportului companiei, reducerea abaterilor de la rută poate ajuta navele să reducă kilometrajul cu 38,2 milioane de mile marine pe an, economisind în medie 100.000 de dolari din costurile de combustibil.