Barajele, mineritul, devierea apei și poluarea distrug ecosistemele râurilor, punând în pericol securitatea alimentară și biodiversitatea. Un studiu avertizează că declinul global al populațiilor de pești migratori cauzat de construcția de baraje, minerit, devierea apei și poluare reprezintă o amenințare serioasă atât pentru oameni, cât și pentru ecosisteme, titrează The Guardian.
Potrivit noilor date, populațiile de pești migratori au scăzut cu peste 80% din 1970. Problema este deosebit de acută în America de Sud și în Caraibe, unde populațiile acestor specii au scăzut cu 91% în ultimii 50 de ani. În Europa, populațiile de pești migratori de apă dulce au scăzut cu 75 %.
Peștii migratori de apă dulce care depind de râurile cu curgere liberă au de suferit din cauza construcției de baraje și a altor bariere care le blochează calea. Se estimează că există aproximativ 1,2 milioane de bariere pe râurile europene. Factorii suplimentari, cum ar fi poluarea cauzată de apele uzate, scurgerile de pe drumuri și din zonele agricole, schimbările climatice și pescuitul nesustenabil, agravează situația.
Un studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință a demonstrat că în America de Sud și în Caraibe are loc cea mai mare migrație de apă dulce din lume, însă activitatea umană distruge ecosistemele râurilor. Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), un sfert dintre speciile de pești de apă dulce sunt în pericol de dispariție, iar peștii migratori sunt amenințați în mod disproporționat.
Peștii migratori joacă un rol-cheie în ecosisteme și reprezintă o sursă importantă de hrană pentru milioane de oameni.
Herman Vanningen, fondator al Fundației Mondiale pentru Migrația Peștilor, a declarat: „Declinul catastrofal al populațiilor de pești migratori este un semnal de alarmă asurzitor pentru întreaga lume. Trebuie să acționăm acum pentru a salva aceste specii-cheie și râurile lor”.
Cercetătorii solicită o mai bună monitorizare pe termen lung, restaurarea și protejarea râurilor și eliminarea barierelor din calea migrației. Anul trecut, un număr record de 487 de bariere au fost înlăturate în 15 țări europene. De asemenea, ei subliniază necesitatea de a găsi alternative la sursele de energie regenerabilă, pentru care sunt planificate mii de noi centrale hidroelectrice în întreaga lume.
Dr. David Jacoby de la Universitatea din Lancaster a remarcat că amploarea declinului populației este șocantă. „Amenințările reprezentate de barierele în calea migrației, de poluare, de captarea apei și de schimbările climatice devin cumulative”, a spus el, subliniind necesitatea unei monitorizări sporite și a restaurării ecosistemelor.
Dr. Anthony Acou, de la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) din Franța, a adăugat că este important să se ia în considerare presiunile atât în mediul marin, cât și în cel de apă dulce, pentru a dezvolta măsuri de gestionare eficiente.
Studiul confirmă faptul că sunt necesare măsuri urgente și integrate pentru a conserva peștii migratori și ecosistemele asociate acestora.