Conferința ONU  de la Bonn va discuta despre finanțarea internațională a schimbărilor climatice

Jennifer Morgan, plenipotențiar al guvernului german în domeniul climei, a declarat că finanțarea internațională a climei va fi unul dintre principalele subiecte de discuție la conferința internațională a ONU privind clima de la Bonn.

„Conferința ONU privind schimbările climatice a început astăzi în pregătirea următoarei conferințe a Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP-29)”, a scris Morgan în X (fostul Twitter). „Finanțarea internațională a climei se află în centrul negocierilor. Nevoia de investiții este mare, în special în sudul global, dar potențialul de transformare este, de asemenea, mare. Așa că avem nevoie de toată lumea: state, dar și investitori privați, bănci de dezvoltare, donatori multilaterali”, a menționat ea.

În același timp, Morgan a subliniat că în cadrul conferinței se vor discuta noile planuri naționale privind clima care trebuie adoptate până la începutul anului 2025.

„Avem nevoie de contribuții determinate la nivel național care să promoveze dezvoltarea economică și socială! De asemenea, ne dorim contribuții determinate la nivel național care, în conformitate cu COP-28, să acopere toate emisiile și sectoarele și să mențină 1,5 grade Celsius la îndemână!” – a subliniat ea.

„Suntem, de asemenea, angajați într-o reformă cuprinzătoare a sistemului financiar internațional care să sprijine transformarea globală”, a remarcat plenipotențiarul pentru climă al guvernului german. „Aceasta trebuie să se bazeze pe o comunitate largă de donatori pentru a răspunde nevoilor globale”, a rezumat Morgan.

Conferința internațională a ONU privind clima are loc în perioada 3-13 iunie la Bonn. Reprezintă o pregătire pentru următoarea conferință a Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP-29), care va avea loc între 11 și 22 noiembrie la Baku.