Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), șapte țări din lume își produc în prezent întreaga energie din surse regenerabile, titrează Euronews Green.
Se menționează că peste 99,7 % din energia electrică din Albania, Bhutan, Etiopia, Islanda, Nepal, Paraguay și Republica Democratică Congo provine din energie geotermală, hidro, solară și eoliană. Potrivit celui mai recent raport al asociației comerciale din industrie Global Wind Energy Council (GWEC), în 2023 au fost instalate la nivel global 116 GW de noi capacități eoliene – cu 50% mai mult decât în 2022. Acest lucru face ca anul 2023 să fie un an record pentru noile proiecte eoliene.
„Este minunat să vedem industria eoliană în creștere și suntem mândri că am atins un nou record anual. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut pentru a debloca creșterea”, a declarat Ben Beckwell, directorul executiv al GWEC.
Raportul constată că lumea se îndreaptă în direcția bună în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar autorii avertizează că, pentru a respecta angajamentele asumate în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice de a tripla energia regenerabilă până la sfârșitul deceniului, creșterea anuală a capacității trebuie să fie de cel puțin 320 GW până în 2030.
Deși multe țări folosesc în prezent cantități mari de energie hidro sau eoliană, experții prezic că energia solară ar putea deveni o sursă majoră în viitorul apropiat.