Uniunea Europeană va interzice în curând utilizarea pungilor de plastic de unică folosință pentru fructe, legume, produse fast-food și alte preparate. O astfel de decizie a fost luată pe 4 martie de către negociatori, cu scopul de a face ambalajele produselor de uz casnic mai ecologice, scrie Politico.
Autorii articolului notează că în 2021 unui locuitor al UE i-au revenit 188,7 kilograme de deșeuri de la ambalaje, cu 10,8 kg mai mult decât în 2020. Această creștere este cea mai mare din ultimii zece ani.
„Acesta este cu siguranță un acord istoric. Cerem tuturor sectoarelor industriale, precum și statelor membre să facă un efort, dar vrem ca și consumatorii să joace un rol în această luptă împotriva ambalajelor excesive”, a declarat Frederic Rees, deputatul responsabil de acest document pentru Parlamentul European.
În cadrul acestui proiect, toate ambalajele de pe piața UE trebuie să fie reciclabile până în 2030, iar de la 1 ianuarie 2035, ambalajele trebuie să fie reciclate „la scară largă”. Întreprinderile de tip takeaway, cum ar fi, de exemplu, fast-food-urile, trebuie să le permită clienților să își aducă propriile ustensile pentru a le vinde băuturi sau alimente gata preparate. Pungile mici de plastic vor fi, de asemenea, interzise în UE.
Deși legislatorii au votat în favoarea acordului, propunerile inițiale ale Comisiei Europene au fost diferite. De exemplu, acestea sugerau interzicerea oricărui ambalaj de unică folosință pentru consumul rapid, nu doar a plasticului.
„Bineînțeles că mi-aș fi dorit mai mult. Dar cred că ceea ce am obținut este un compromis bun. Este mai ambițios decât cel propus de Parlament și oferă mai multă claritate în unele aspecte”, a asigurat eurodeputata germană Delara Burkhardt, care a condus negocierile din partea socialiștilor și democraților.