Comisia Europeană a dezvăluit obiective climatice ambițioase pentru 2040, care prevăd o reducere de 90% a emisiilor. Acest lucru a declanșat o dezbatere politică puternică și presiuni din partea antreprenorilor din industriile energointensive asupra guvernelor naționale, de teama unei crize economice, potrivit Bloomberg.
Se remarcă faptul că noul obiectiv implică o intensificare a reducerii emisiilor cu 2 puncte procentuale față de planul actual. Și, de asemenea: o eliminare mai amplă a combustibililor fosili; o electrificare rapidă a sectoarelor de transport rutier și de încălzire; o politică industrială consolidată cu mecanisme de finanțare; și un plan de atragere a capitalului privat.
UE estimează că trebuie investite anual aproximativ 1 500 de miliarde de euro între 2031 și 2040 pentru a îndeplini obiectivele. În plus, noul obiectiv stabilește norme mai stricte pentru sectorul agricol. De remarcat că anunțarea obiectivului a venit după protestele fermierilor din Franța și Belgia, ceea ce prezintă riscuri politice pentru blocul comunitar. Și, de asemenea, pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este posibil să-și depună candidatura pentru un al doilea mandat în funcție.
Eurodeputatul Peter Liese a subliniat că, pentru a realiza un obiectiv atât de ambițios, UE trebuie să facă mai mult pentru:
- abordarea cooperării internaționale în domeniul climei;
- îmbunătățirea mediului de investiții curat pentru industrie;
- oferirea de stimulente pentru agricultori;
- mai bună direcționare a sprijinului pentru cei mai vulnerabili.
Un comunicat de presă al Asociației Europene a Oțelului (Eurofer) a criticat, de asemenea, noul obiectiv privind clima, deoarece acesta solicită o transformare fără precedent a societății și o decarbonizare aproape completă a industriei în doar 16 ani. Cu toate acestea, nu există încă argumente comerciale clare pentru ca industria siderurgică să facă această tranziție, iar investițiile rămân la niveluri alarmant de scăzute. Eurofer a declarat că UE are nevoie de o abordare concretă care să ofere urgent un cadru atractiv pentru investiții, cu energie la prețuri accesibile și o piață internațională.
„Industria siderurgică din UE susține obiectivul UE de neutralitate climatică pentru 2050 și a lansat peste 60 de proiecte care, dacă vor fi sprijinite în mod eficient, vor duce la reduceri semnificative ale emisiilor până în 2030. Un obiectiv de 90% pentru întreaga UE până în 2040 înseamnă o decarbonizare aproape completă a industriei siderurgice, intensivă din punct de vedere energetic, cum ar fi industria siderurgică”, a declarat Axel Eggert, directorul general al Eurofer.
El a remarcat că, în absența unor condiții favorabile adecvate și a creșterii dramatice a investițiilor necesare pentru tranziție, un astfel de obiectiv climatic pune sub semnul întrebării fezabilitatea economică și tehnică a politicii UE în domeniul climei. Acesta ar putea contribui la dezindustrializare, a spus el, ceea ce ar submina durabilitatea și autonomia strategică a UE. Prin urmare, atingerea unui astfel de obiectiv necesită o evaluare mai aprofundată, ținând cont de competitivitatea internațională.