Potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, Afganistanul s-a confruntat în 2023 cu cea mai gravă secetă din ultimii 30 de ani.
21 de milioane de persoane din Afganistan nu au acces la apă potabilă din cauza efectelor schimbărilor climatice, la care afganii au devenit extrem de vulnerabili din cauza războiului. Acest lucru a fost declarat de Abdul Salam Haqqani, director adjunct al Agenției pentru protecția mediului din Emiratul Islamic al Afganistanului, potrivit agenției de presă Bakhtar. Haqqani a adăugat că, din cauza deceniilor de război din Afganistan, schimbările climatice provoacă „daune grave” țării.
Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unul dintre efectele vizibile ale schimbărilor climatice în Afganistan este lipsa apei potabile. Potrivit OCHA al ONU, Afganistanul s-a confruntat în 2023 cu cea mai gravă secetă din ultimii 30 de ani, care a degradat grav calitatea apei potabile în 30 de provincii din Afganistan, iar majoritatea afganilor sunt acum expuși riscului de a contracta diverse boli. Din cauza secetei prelungite, 42% din resursele de apă ale țării au secat, iar 75% din terenurile din regiunile nordice, vestice și sudice au fost supuse deșertificării, amenințând securitatea alimentară a Afganistanului.
În decembrie 2023, într-un raport privind deșertificarea Pământului, experții ONU au identificat Afganistanul, Indochina, Africa Ecuatorială și unele regiuni din Asia Centrală și de Sud ca fiind cele mai vulnerabile la efectele secetei.