Cel mai mare aisberg de pe planetă A23a se îndepărtează de Antarctica și se dezintegrează treptat. Din cauza pătrunderii apei de mare în structura sa, în el se formează din ce în ce mai multe peșteri și chiar arcuri.
Cu o suprafață de 3.988 de kilometri pătrați s-a desprins în urmă cu mai bine de trei decenii, dar și-a petrecut cea mai mare parte a timpului pe un banc de nisip. Abia recent s-a desprins în sfârșit și s-a îndreptat spre ape mai calde.
Cercetătorii îi urmăresc cu atenție traseul, deoarece aisbergul reprezintă, de asemenea, o potențială amenințare pentru nave.
La jumătatea lunii ianuarie, expediția EYOS a supravegheat aisbergul uriaș și a primit fotografiile sale realizate de o dronă. S-a dovedit că este afectat de valuri puternice de 3-4 metri înălțime, din cauza cărora gheața se prăbușește în cascade întregi, iar marginile icebergului se erodează constant.
Potrivit previziunilor, la început aisbergul va deveni tot străpuns de arcuri și fisuri, după care stratul său superior se va prăbuși. Ca urmare, va dispărea în cele din urmă. Cu toate acestea, ar putea trece ani de zile până când acest lucru se va întâmpla.