Un raport realizat de firma de consultanță Oliver Wyman și de o echipă a Forumului Economic Mondial a constatat că schimbările climatice ar putea provoca 14,5 milioane de decese la nivel mondial până în 2050.
Cea mai mare amenințare la adresa oamenilor provine de la inundații, care ar putea ucide direct și indirect 8,5 milioane de persoane, potrivit Sun Media.
De menționat că studiul se bazează pe scenariul mediu al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), în care creșterea temperaturii va ajunge la 2,7°C până în 2100. În afară de decese, schimbările climatice vor duce și la apariția unor boli grave, iar costurile suplimentare pentru sistemul de sănătate vor fi de 1.100 de miliarde de dolari.
Autorii studiului au analizat șase impacturi cheie ale schimbărilor climatice, și anume: inundații, secete, valuri de căldură, furtuni tropicale, incendii și creșterea nivelului mării.
Studiul a explicat că, pe lângă impactul direct, inundațiile pot duce la deteriorarea culturilor și la creșterea numărului de boli infecțioase din cauza umidității crescute. Zonele de coastă dens populate din regiunea Asia-Pacific sunt susceptibile de a fi cele mai afectate de schimbările climatice.
Autorii se așteaptă ca a doua cea mai mare rată a mortalității, de 3,2 milioane de decese, să fie cauzată de secetă – în principal din cauza efectelor pe termen lung asupra mortalității infantile, cauzate de deteriorarea calității apei și de scăderea fertilității solului. Valurile de căldură ar putea provoca 1,6 milioane de decese până în 2050, în special în rândul persoanelor în vârstă.
Studiul avertizează, de asemenea, asupra creșterii numărului de boli și a dizabilităților profesionale. De exemplu, temperaturile ridicate ar putea determina răspândirea țânțarilor, ceea ce ar face ca malaria, febra dengue și infecțiile Zika să devină mai frecvente în Europa și în SUA.
„Regiunile din Africa, Orientul Mijlociu și Asia vor fi deosebit de afectate de efectele schimbărilor climatice asupra sănătății”, se arată în studiu.