Un studiu realizat de firma germană de consultanță Roland Berger a constatat că producția anuală de hidrogen la nivel mondial va ajunge la 110 milioane de tone metrice până în 2030 și probabil la 240 Mt până în 2040.
Producția globală de hidrogen va crește cu o rată medie anuală de 2% până în 2030, iar aproximativ 12% din total va proveni din hidrogenul verde, a declarat Offshore Energy.
Studiul a subliniat faptul că cererea va deveni din ce în ce mai diversificată. Se preconizează că, în 2040, industria de apărare va consuma 48% din hidrogenul produs, sectorul transporturilor 30%, sectorul energetic 15%, iar încălzirea clădirilor 7%.
Uwe Weihenghein, partener al Roland Berger, a declarat că firma estimează că, până în 2030, vor fi instalați 119 GW în instalații de electroliză. Aceasta reprezintă mai puțin de jumătate din cei 260 GW pe care guvernele s-au angajat să îi instaleze la nivel mondial și doar aproximativ o cincime din cei 590 GW necesari pentru a limita încălzirea la 1,5°C.
„Anii 2030 vor fi, prin urmare, un deceniu critic pentru industria hidrogenului. Vom asista la o accelerare uriașă a decarbonizării și a producției de hidrogen”, a menționat el.
Yvonne Ruf, partener al Roland Berger, a subliniat că, în anii 2030, lumea trebuie să adauge în fiecare an la fel de multă capacitate ca în întregul deceniu precedent. Ultimii ani ai deceniului actual sunt cruciali pentru a crea condițiile structurale pentru ca următorul deceniu să fie o fază de accelerare.
„Principala provocare pentru restul deceniului este crearea cadrului structural, deoarece stimulentele și normele izolate duc la proiecte izolate”, a declarat ea.
Soluțiile de politică structurală, cum ar fi Legea americană de reducere a inflației, pentru a sprijini producția de hidrogen ecologic cu costuri reduse, trebuie să fie extinse, consideră cercetătorii.