La COP28, UE se angajează să ofere 22,8 miliarde de euro pentru tranziția ecologică a altor țări

În cadrul conferinței COP28 privind clima, Uniunea Europeană a promis peste 22,8 miliarde de euro pentru reducerea emisiilor de metan și pentru tranziția energetică a țărilor lumii, în special a Africii.

În cadrul summitului, liderii mondiali au convenit să renunțe la combustibilii fosili și să reducă emisiile globale cu 43% până în 2030, informează Comisia Europeană. Se menționează că participanții la COP28 au reafirmat angajamentul de a atinge obiectivele Acordului de la Paris și de a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5°C. De asemenea, au convenit să ia măsuri urgente în deceniul critic, adică până în 2030.

Principalele angajamente și acțiuni anunțate de UE în cadrul COP28:

  • 2,3 miliarde de euro pentru a sprijini tranziția energetică în vecinătatea europeană și în întreaga lume, ca parte a unui angajament global de triplare a capacității de energie regenerabilă și de dublare a ratei de îmbunătățire a eficienței energetice până în 2030;
  • 175 de milioane de euro pentru reducerea emisiilor de metan (sprijin din partea UE și a statelor membre);
  • peste 400 de milioane de euro pentru activarea unui nou fond de urgență pentru climă pentru daune și costuri;
  • 20 de miliarde de euro pentru contribuția Team Europe la Inițiativa Africa-UE privind energia verde.

Raportul a adăugat că UE a anunțat, de asemenea, primele două proiecte europene de tehnologii curate care vor fi sprijinite prin parteneriatul UE-Catalyst. Acestea vor ajuta UE să atingă obiectivele climatice până în 2030. De asemenea, a fost anunțată și inițiativa Team Europe, care se concentrează pe lanțurile valorice fără defrișări.

Reamintim că participanții la conferința COP28 privind clima au semnat un acord istoric prin care, pentru prima dată, lumea s-a angajat să renunțe la toți combustibilii fosili.