Participanții la conferința COP28 privind clima au semnat un acord istoric prin care omenirea se angajează să elimine pentru prima dată toți combustibilii fosili. Această decizie reprezintă un reper important în direcția globală de trecere la un sistem energetic cu emisii reduse de dioxid de carbon, potrivit TIME.
Se menționează că acordul final prevede, de asemenea, triplarea utilizării energiei regenerabile și dublarea nivelului de creștere a eficienței până în 2030.
De asemenea, la COP28 s-a convenit crearea unui fond pentru depășirea pierderilor și pagubelor cauzate de schimbările climatice. Acordul final a fost salutat de reprezentanții SUA și UE, dar blocat de țările OPEC, inclusiv de Arabia Saudită și Rusia.
„Acordul cere țărilor să își schimbe rapid sistemele energetice pentru a renunța la combustibilii fosili într-un mod corect și ordonat, o calificare care a ajutat la convingerea scepticilor. De asemenea, acordul cere țărilor să contribuie la un efort global de tranziție, în loc să fie obligate în mod explicit să facă această schimbare pe cont propriu”, titreză TIME.
Se remarcă faptul că, deși acordul nu conține dispoziții care să pună capăt utilizării combustibililor fosili, acesta deschide noi oportunități. La urma urmei, niciun summit anterior nu a acceptat vreodată renunțarea la petrol și gaze. Acum, rata de renunțare la combustibilii fosili va fi stabilită de investitori, consumatori și guverne naționale.
În plus, în cadrul conferinței, 50 de companii petroliere și de gaze au convenit să reducă aproape la zero, până în 2030, emisiile de metan, un puternic gaz cu efect de seră, provenit din propriile operațiuni.
TIME a adăugat că, la COP26 de la Glasgow, omenirea a convenit să elimine treptat cărbunele. Cu toate acestea, în decurs de doi ani, consumul acestuia continuă să crească. Probabilitatea de a limita încălzirea globală la 1,5°C devine din ce în ce mai puțin probabilă. Dar acordul de la COP28 este un reper important în direcția globală de deplasare către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon.
Jennifer Morgan, din Germania, a declarat că acordul de la COP28 va trimite un semnal investitorilor cu privire la viitorul piețelor energetice. Anna Rasmussen, din Samoa, a avertizat că clauza de eliminare treptată a combustibililor fosili se concentrează doar asupra sistemelor energetice și nu asupra economiei în ansamblu. Ea a spus că clauza privind captarea și stocarea carbonului reprezintă un pas înapoi și ar putea permite țărilor să continue să ardă hidrocarburi. De asemenea, țările ar putea percepe prevederea privind combustibilii de tranziție ca pe un sprijin pentru utilizarea pe termen lung a gazelor naturale.
Reamintim, conferința internațională pe tema climei COP28, care trebuia să se încheie marți, 12 decembrie, a continuat, deoarece participanții nu au reușit să ajungă la un acord asupra unei declarații finale.