Uniunea Europeană este pregătită să ajute Ucraina să investigheze crimele de mediu comise de Rusia, deoarece amploarea acestora este uriașă, însă contextul juridic al acestor infracțiuni nu este foarte sigur.
DW scrie despre aceasta cu referire la directorul general adjunct al Direcției pentru Justiție a Comisiei Europene, Nils Berndt. Potrivit acestuia, „amploarea presupuselor infracțiuni de mediu comise în Ucraina este uriașă”.
„Nu ne putem aminti ceva similar din trecut. În același timp, contextul juridic al acestor infracțiuni nu este foarte clar”, recunoaște el în același timp.
Cu toate acestea, potrivit lui Berndt, Comisia Europeană și organismele relevante din statele membre ale UE sunt pregătite să ajute Ucraina în investigarea posibilelor infracțiuni de mediu comise de Rusia.
În acest context, Nils Berndt a subliniat, de asemenea, că în istoria modernă există deja cazuri în care țările au primit compensații pentru daunele de mediu care le-au fost cauzate ca urmare a conflictelor militare.
Potrivit DW, Kievul estimează la 56,7 miliarde de euro pagubele de mediu cauzate Ucrainei în urma războiului. Țara ocupă unul dintre primele locuri în lume după suprafața teritoriilor minate – aceasta reprezintă 30% din teritoriu.
Ministrul ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, Ruslan Streleț, numește explozia barajului hidrocentralei Kakhovskaia din iunie anul acesta, care ar fi fost efectuată de către armata rusă, cea mai mare crimă a ecocidului rusesc în Ucraina.
Va fi nevoie de cel puțin 20 de ani pentru a restabili pădurile și parcurile naționale unde au loc ostilități, a declarat ministrul.
De asemenea, potrivit acestuia, acțiunile militare au dus deja la „150 de milioane de tone suplimentare de emisii de gaze cu efect de seră în atmosferă”.
Autoritățile ucrainene nu numai că înregistrează zilnic pagubele pe care estimează că armata rusă le provoacă resurselor naturale ale țării, dar documentează și acțiunile specifice care duc la acestea. Kievul a înregistrat oficial 2.900 de astfel de infracțiuni de la începutul războiului.