Țările participante la COP28 au aprobat în mod oficial un acord privind crearea unui fond de compensare a țărilor în curs de dezvoltare pentru pierderile și daunele cauzate de schimbările climatice.
Decizia de a crea un fond pentru a răspunde la schimbările climatice a fost luată în urma summitului COP27 care a avut loc anul trecut la Sharm el-Sheikh. Reprezentanți ai țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare au lucrat la acest acord pe parcursul anului 2023. Acesta include un mecanism financiar special pentru a ajuta țările vulnerabile să facă față pagubelor provocate de secetă, inundații și creșterea nivelului mării cauzate de schimbările climatice.
În urma adoptării acordului, o serie de delegați au promis bani pentru a alimenta fondul. Primul a fost președintele COP28, Sultan bin Ahmed Al Jaber, care a declarat că guvernul Emiratelor Arabe Unite va contribui cu 100 de milioane de dolari la acest fond.
Ministrul de externe al EAU, șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, a făcut o declarație similară. „Felicităm toate părțile pentru decizia istorică de a înființa fondul de răspuns la schimbările climatice și anunțăm angajamentul EAU de 100 de milioane de dolari ca fiind contribuția noastră”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare X (fostul Twitter) imediat după ce mecanismul de finanțare a fost aprobat oficial.
Șefii de delegație din Germania, Regatul Unit, SUA și Japonia s-au angajat, de asemenea, să contribuie la acest fond. Guvernele acestor țări vor aloca 100 de milioane de dolari, 60 de milioane de lire sterline (75,89 milioane de dolari), 17,5 milioane de dolari și, respectiv, 10 milioane de dolari. Delegația UE s-a angajat să contribuie cu 225 milioane de euro anual.
COP28 se va desfășura până la 12 decembrie. La conferință vor participa liderii a peste 140 de state și peste 70.000 de delegați din diferite țări, inclusiv reprezentanți ai marilor întreprinderi și ai organizațiilor neguvernamentale, precum și cercetători, experți și jurnaliști.