Un studiu realizat de Climate Analytics Institute a constatat că emisiile globale de dioxid de carbon ar putea atinge un nivel maxim în 2023 cu o probabilitate de 70%. Acest lucru se datorează implementării rapide a capacităților regenerabile, în special a celor eoliene și solare, potrivit Bloomberg.
Se remarcă faptul că, pentru prima dată, creșterea puternică a surselor regenerabile de energie ar putea depăși creșterea cererii de energie, deoarece capacitatea globală de energie solară a crescut mai mult decât se aștepta în 2023. Acest lucru va duce la o scădere a consumului de combustibili fosili.
Un studiu realizat de experții de la Carbon Brief 2022 a constatat, de asemenea, că emisiile ar putea atinge un nivel maxim în 2023. Documentul a subliniat că oprirea creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2025 este esențială pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C și pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Neil Grant, analist pentru climă și energie la Climate Analytics, a explicat că proiecțiile mai conservatoare nu iau în considerare progresele recente în producția de tehnologii ecologice care favorizează o dezvoltare mai rapidă. El a subliniat că eforturile globale de reducere a emisiilor trebuie să fie intensificate. Prognozele actuale arată că emisiile de carbon vor scădea cu 10% până în 2030. Iar pentru a limita încălzirea globală, reducerea trebuie să fie de cel puțin 43%.
„Atingerea vârfului nu este sfârșitul poveștii, ci sfârșitul trebuie să fie lupta pentru a menține 1,5°C”, a declarat Grant. – „Dar primul pas pentru asta este atingerea vârfului și cred că este un mesaj încurajator că putem ajunge acolo în timp”.