Nova Innovation, o companie de energie maremotrică, a instalat prima stație de energie solară plutitoare în Portul Leith din Scoția, Marea Britanie. Stația este folosită pentru a alimenta direct sediul central al operatorului portuar Forth Ports, relatează Solar Power Portal.
Stația a fost construită și instalată pe parcursul lunilor de vară. Aceasta a trecut deja testul de durabilitate, generând electricitate în timpul furtunii Babett din octombrie. Proiectul este conceput pentru a demonstra la scară largă potențialul noii tehnologii în Scoția. Acesta va contribui la creșterea producției de energie solară din Regatul Unit.
Centralele solare plutitoare funcționează în același mod ca și cele terestre. Cu toate acestea, invertoarele și rețelele lor sunt fixate pe o platformă plutitoare. Unitățile de invertor colectează electricitatea de curent continuu după generare și apoi o transformă în curent alternativ.
Potrivit experților, această tehnologie are un potențial semnificativ la nivel mondial. Societatea de clasificare DNV estimează că piața potențială a capacității solare plutitoare este de 4.000 GW.
„Având în vedere că apa acoperă două treimi din suprafața planetei, tehnologia solară plutitoare oferă o modalitate promițătoare de a utiliza cantități mari de energie solară, conservând în același timp un spațiu terestru valoros. Suntem încântați să desfășurăm primul demonstrator solar plutitor la Forth Ports și lucrăm deja la instalații mai mari”, a declarat Simon Forrest, directorul general al Nova Innovation.
David Webster, directorul energetic al Forth Ports, a adăugat că acest exemplu va ajuta compania să atingă un nivel zero de emisii de carbon până în 2042.
Reamintim că o echipă de oameni de știință europeni a constatat că instalarea de centrale solare plutitoare în rezervoare locale ar putea alimenta complet cu energie electrică 6 256 de orașe din 124 de țări. Și, de asemenea, să economisească de la evaporare 106 km3 de apă pe an.