Fostul secretar de stat John Kerry a precizat că SUA nu au alocat încă bani pentru ca țările în curs de dezvoltare să compenseze pierderile și daunele cauzate de schimbările climatice.
Țările participante la cea de-a 28-a Conferință a părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP28), care va avea loc în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie în Dubai, vor conveni să plătească 100 de miliarde de dolari țărilor în curs de dezvoltare pentru daunele asociate schimbărilor climatice. Trimisul special al președintelui american pentru probleme climatice, fostul secretar de stat John Kerry, a declarat:
„Vom încheia un acord pentru crearea unui fond de 100 de miliarde de dolari [pentru a compensa țările în curs de dezvoltare pentru pierderile și daunele cauzate de schimbările climatice] în acest an și îl vom pune în aplicare până anul viitor”, a declarat acesta într-un interviu acordat Bloomberg. El a declarat că acest lucru va accelera procesul de realizare a acordurilor încheiate în domeniul climei. Participanții la conferință, a menționat Kerry, vor prezenta, de asemenea, „prima analiză a Acordului de la Paris” privind progresele înregistrate în atingerea obiectivelor climatice, precum și un raport privind modul în care lumea se poate adapta la schimbările climatice.
Kerry a precizat că, până în prezent, Statele Unite nu au alocat fonduri pentru astfel de obiective, deoarece fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, s-a retras din Acordul de la Paris și nu a susținut finanțarea obiectivelor climatice.
„Rezultatul este că Statele Unite au căpătat o reputație proastă la vremea respectivă”, a declarat fostul secretar de stat american, adăugând că acum „lumea este un loc foarte diferit”, cu oameni care „iau mai în serios problemele climatice” și sunt dispuși să investească în inițiative în acest domeniu.
Inacțiunea, a conchis Kerry, ar putea duce nu numai la pierderi financiare mari, ci și la pierderi de vieți omenești, la „distrugerea” unor regiuni întregi și la migrații în masă.
La 2 noiembrie, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a publicat un raport, în care se afirmă că țările în curs de dezvoltare au nevoie de investiții de 215-387 de miliarde de dolari pe an până în 2030 pentru adaptarea la schimbările climatice, dar în realitate fondurile sunt mult mai mici. Documentul mai precizează că cele 55 de state, cele mai vulnerabile la schimbările climatice au suferit pierderi cumulate de 500 de miliarde de dolari în ultimele două decenii.
La precedenta conferință a ONU privind clima (COP27), desfășurată în Egipt, la Sharm el-Sheikh, în perioada 6-18 noiembrie anul trecut, s-a ajuns la un acord preliminar privind crearea unui fond de compensare a țărilor în curs de dezvoltare pentru pierderile și daunele cauzate de schimbările climatice.
Reamintim, Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii globale a fost semnat în decembrie 2015. Țările participante s-au angajat să reducă în mod voluntar emisiile de CO2 în următoarele decenii pentru a menține creșterea temperaturii medii anuale la 1,5 sau 2 grade Celsius.