Călătoriile, așa cum le știm, ar putea fi pe cale de dispariție până în 2040 din cauza încălzirii globale

Potrivit Daily Mail, care citează un studiu comun al companiei de turism Intrepid Travel și al agenției de previziuni The Future Laboratory, de exemplu, destinații populare precum Mallorca și Grecia ar putea deveni prea fierbinți, astfel încât călătorii vor „vâna umbrele” și vor alege destinații mai răcoroase.

Creșterea temperaturilor va schimba, de asemenea, vacanțele de iarnă: în Laponia va fi din ce în ce mai greu să prinzi zăpadă pentru a admira peisajele incredibile, iar sezoanele de schi din stațiunile de schi populare vor fi scurtate, spun analiștii.

În plus, autorii studiului prevăd că destinațiile „joase”, cum ar fi Maldive și Jakarta, vor fi aproape complet inundate până în 2050 din cauza creșterii nivelului mării, ceea ce amenință, de asemenea, destinații precum Veneția și Amsterdam.

În acest sens, autorii raportului, intitulat „Viitorul durabil al călătoriilor”, au sugerat șapte tendințe care ar putea contribui la reducerea la minimum a probabilității scenariilor descrise mai sus:

1. Menținerea veniturilor din turism în economiile locale. Potrivit autorilor raportului, până în 2040, guvernele vor fi obligate să introducă reglementări pentru companiile de turism pentru a se asigura că majoritatea banilor cheltuiți de turiști într-o destinație rămân în economia locală și sunt cheltuiți pentru dezvoltarea și protecția comunității.

2. Monitorizarea emisiilor de carbon în timp real. Acest lucru va fi posibil datorită inteligenței artificiale, prognozează Intrepid. Călătorii care folosesc gadgeturi speciale vor înregistra emisiile zilnice în timp real, pentru a-și reduce amprenta de carbon.

3. Limitele personale ale emisiilor de carbon vor deveni noua normă. „Pașapoartele de carbon” ar trebui să contribuie la limitarea emisiilor de carbon și la reducerea daunelor generale ale călătoriilor asupra mediului.

4. Cazare ecologică. Intrepid se așteaptă ca o nouă generație de hoteluri temporare să apară în întreaga lume, combinând sustenabilitatea cu meșteșugul local de producer a paturilor. „Anul 2040 va inaugura noi concepte de ospitalitate nomadă și cazare flexibilă care nu vor lăsa urme în peisajul natural”, afirmă autorii studiului.

5. Transportul terestru va fi prioritar. Călătoriile cu trenul vor deveni parte integrantă a unei abordări regenerative a călătoriilor. Se preconizează că, până în 2040, călătorii vor avea posibilitatea de a alege între inovațiile de mare viteză și modurile mai lente de călătorie cu trenul, în funcție de preferințele lor, de distanța și de constrângerile de timp. „Compartimentele de dormit luxoase în stil de navă spațială, care oferă confort în călătoriile cu trenul ultra-rapid, vor contribui la reducerea dependenței noastre de transportul aerian”, consideră autorii raportului.

6. Vacanțe virtuale. Dacă nu se iau măsuri pentru a combate criza climatică, multe dintre destinațiile preferate ale lumii vor fi obligate să devină virtuale până în 2040.

7. Turiștii se vor concentra mai degrabă asupra oamenilor decât asupra produsului turistic. În următorii ani, oamenii vor rezerva vacanțe și călătorii pe baza experienței sociale mai degrabă decât a hotelului sau a destinației, se arată într-un raport. „Călătoriile obișnuiau să se refere la caracteristici, cum ar fi un hotel de lux sau o destinație exotică, dar la moment, din ce în ce mai mult se referă la oameni. Poate fi vorba de familie, de un grup de străini, de cunoștințe bune sau de oameni de la destinația în sine. Viitorul călătoriilor ar trebui să se axeze în jurul conexiunilor sociale”, explică Darrell Wade, director al Intrepid Travel.

Deja afectați de temperaturile excesiv de ridicate din destinațiile populare, turiștii au început să își schimbe obiceiurile de călătorie, optând pentru țări mai răcoroase și renunțând la vacanțele de vară în sezonul turistic de vară 2023.