La 3 octombrie curent, a avut loc evenimentul de încheiere a proiectului Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutul de Jos”, în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele și provocările întâmpinate pe parcursul implementării acestuia.
La eveniment au participat: șefa de cabinet a Ministerului Mediului, Veronica Briceag, șeful Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Dr. Gunther Zimmer, președintele raionului Cahul, reprezentanți ai Rezervației biosferei ”Prutul de Jos”, ai autorităților publice locale, ai mass-media, precum și implementatorii proiectului.
Evenimentul a demarat cu o vizită în teren la trei dintre locațiile unde au fost implementate activități și anume, în satul Crihana Veche, r. Cahul, unde au fost realizate lucrări de amenajare și ecologizare a malurilor râulețului Frumoasa și a zonei adiacente acestuia, la grădinița Manta, unde a fost instalată și pusă în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică, și la sediul Rezervației biosferei ”Prutul de Jos”, unde au fost efectuate lucrări de reconstrucție.
La deschiderea evenimentului, Șefa de cabinet a Ministerului Mediului, Veronica Briceag, a menționat: ”Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice și conservarea ariilor naturale protejate reprezintă direcții prioritare pentru protejarea mediului înconjurător și pentru asigurarea unui viitor mai sustenabil în Republica Moldova. Cooperarea în cadrul acestui proiect, care a implicat autoritățile publice centrale, autoritățile publice locale, mediul asociativ, și nu în ultimul rând, cu suportul partenerilor de dezvoltare, reprezintă o dovadă în plus că prin eforturi conjugate, reușim să obținem rezultate durabile pentru generațiile prezente și viitoare.”
Dr. Gunther ZIMMER, Șeful Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova a declarat: ”Începând cu anul 2004, Republica Moldova a devenit o țară prioritară pentru Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, iar unul dintre obiectivele pe termen lung ale Austriei este de a promova rezistența la schimbările climatice și protecția mediului. În gestionarea ariilor protejate trebuie să se țină cont de schimbările climatice. Rezervația biosferei „Prutul de Jos” este unică de acest fel din Republica Moldova, și trebuie depuse eforturi pentru consolidarea capacităților, inclusiv la nivel local. Acest lucru poate fi realizat prin dezvoltare rurală inclusivă, sensibilă la gen și durabilă, prin îmbunătățirea mijloacelor de trai, cu accent pe reducerea presiunii asupra resurselor naturale și a ecosistemelor.”
Natalia GURANDA, Director Executiv A.O. EcoContact: ”Evenimentul de astăzi ne oferă oportunitatea să reflectăm asupra eforturilor noastre comune și asupra angajamentului nostru față de protejarea și conservarea mediului înconjurător. Proiectul dat s-a concentrat pe două direcții importante: colaborarea cu autoritățile pentru a promova valorificarea resurselor naturale și protejarea patrimoniului ecologic al zonei, precum și sensibilizarea populației locale cu privire la importanța păstrării ecosistemului în ariile naturale protejate. Sperăm că impactul activităților va continua să se resimtă pe termen lung.”
Proiectul ”Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutul de Jos” s-a desfășurat în perioada decembrie 2019 – septembrie 2023, și a avut drept obiective gestionarea durabilă a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”, ca zona naturală protejată, ținând cont de impactul schimbărilor climatice, precum și oferirea serviciilor ecosistemice pentru comunitățile locale.
Beneficiarii proiectului au fost autoritățile publice locale, autoritățile publice centrale, locuitorii din aria de implementare a proiectului, inclusiv grupurile vulnerabile, precum bărbații și femeile, persoanele în etate și persoanele cu nevoi speciale.
Astfel, au fost realizate proiecte de infrastructură, proiecte pilot, dar și activități de comunicare și conștientizare a valorii ariilor naturale protejate. Printre acestea se numără:
- extinderea rețelei de apeduct și construcția postului de transformare (PT) 10kV pentru conectarea sondei în s. Văleni, r. Cahul;
- procurarea, instalarea și punerea în funcțiune a centralelor electrice fotovoltaice (CEF) ”on grid” pe acoperișurile grădinițelor din s. Slobozia Mare, c. Manta, s. Giurgiulești;
- crearea fâșiei forestiere de protecție și realizarea activităților de salubrizare în s. Vadul lui Isac;
- crearea fâșiilor agro-forestiere de protecție în satul Andrușul de Jos;
- elaborarea studiului de vulnerabilitate climatică al Rezervației biosferei „Prutul de Jos”;
- elaborarea setului de recomandări privind măsurile de adaptare la schimbările climatice relevante Rezervației biosferei „Prutul de Jos”, precum și comunităților din aria geografică de implementarea a proiectului;
- elaborarea hărții (interactive (online)) a punctelor de vulnerabilitate sporită din Rezervație;
- elaborarea propunerilor pentru completarea documentelor de politici locale cu acțiuni și măsuri de adaptare la schimbările climatice în conformitate cu rezultatele evaluării vulnerabilității climatice;
- elaborarea Planului de Management al sub-bazinului hidrografic Frumoasa-Crihana;
- acordarea suportului în consolidarea gestionării Comitetului sub-bazinului hidrografic Frumoasa-Crihana;
- au fost realizate un șir de activități tematice de informare, conștientizare și consolidare a capacitaților reprezentanților APL din aria de acoperire a proiectului, cu implicarea inclusiv a femeilor, copiilor și studenților;
- a fost organizat simpozionul științific internațional ”Zonele Umede – Valori perene cu rol vital pentru omenire”;
- a fost editat Ghidul speciilor reprezentative ale Rezervației ”Prutul de Jos”;
- a fost organizată o vizită de studiu și schimb de experiența în două parcuri Naturale din Austria;
- a fost creată o hartă ilustrată, un ghid turistic cu 56 de obiective turistice din regiune, o broșură cu reguli de conduită în Rezervație, și au fost diseminate postere cu păsările Rezervației biosferei Prutul de Jos.
Proiectul Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutului de Jos” a fost finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC)” și implementat de către A.O. EcoContact, în parteneriat cu A.O. Centrul de Consultanță Ecologică Cahul.
Sursa: EcoContact