În cei doi ani de pandemie COVID-19, economia globală a produs 18,5 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon asociate cu producția, transportul și utilizarea a 928,5 miliarde de măști medicale. Aceste constatări sunt cuprinse într-un articol publicat în revista One Earth.
Oamenii de știință conduși de Yue Li de la Universitatea Shandong au evaluat emisiile de carbon asociate măștilor medicale, care au fost utilizate pe scară largă în timpul pandemiei COVID-19.
Autorii studiului au folosit o metodă de evaluare a ciclului de viață și au constatat că două treimi din impactul nociv al măștilor asupra mediului a fost atribuit încălzirii globale prin emisiile de carbon (62,6%), în timp ce aproximativ un sfert s-a datorat formării de particule fine (26,7%). Aceștia au estimat amprenta de carbon a unei măști la 20,5 grame.
Autorii au identificat buclele de nailon pentru urechi ca fiind cele mai problematice componente ale măștii: producția acestui polimer consumă o cantitate mare de energie electrică și necesită, de asemenea, acid azotic, astfel încât arderea acestor deșeuri eliberează oxizi de azot în mediu.