Extinderea turbinelor a contribuit la reducerea costurilor energiei cu 60%. Diametrul turbinelor eoliene a crescut de șapte ori în ultimii 30 de ani, adică de la 35 de metri în 1991 la 252 de metri în 2024. Unii experți din industrie cer standardizarea turbinelor, deoarece echipamentele mai mari necesită o dezvoltare rapidă a infrastructurii, inclusiv nave mai puternice, macarale etc., relatează FT.
Se remarcă faptul că există o așa-numită cursă tehnologică în industrie. Dacă o companie produce o turbină eoliană mai mare, celelalte sunt obligate să dezvolte modele similare. Cursa pentru mărime între producătorii chinezi crește presiunea competitivă. În articol se menționează că saltul în ceea ce privește dimensiunea turbinelor eoliene offshore a redus costurile și a demonstrat că industria poate juca un rol important în decarbonizarea sistemului energetic.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă, obținerea unei cantități mai mari de electricitate de la fiecare turbină a contribuit la reducerea costurilor energiei eoliene cu 60% până în 2021.
Cu toate acestea, criticii cred că această cursă ar putea face mai mult rău decât bine. Lanțurile de aprovizionare se luptă să recupereze întârzierile. Un raport realizat de consultanții Wood Mackenzie a arătat că aproximativ jumătate dintre navele de instalare din lume sunt programate pentru a fi casate, deoarece nu sunt proiectate pentru a gestiona noile modele de turbine. Sunt necesare investiții de aproximativ 13 miliarde de dolari pentru a fi înlocuite. Numeroși directori din industrie cer să se pună capăt erei de creștere a turbinelor și de standardizare a modelelor.
Documentul a subliniat că la începutul anilor 1990, turbinele eoliene erau mai mici de 1 MW, în timp ce în prezent sunt dezvoltate turbine de 18 MW sau mai mult, cu pale mai lungi decât un teren de fotbal, pe turnuri înalte de 100 de metri.
„Nu cunosc altă industrie care să se fi mișcat în acest ritm în ceea ce privește introducerea pe piață a unor noi modele înainte de a exista o experiență reală de întreținere la nivelurile anterioare”, a declarat Simon Hogg, profesor la Universitatea Durham. – Acest lucru a creat un mare risc pentru industrie”.
Asigurătorul de energie regenerabilă GCube a declarat că problemele cu instalațiile de peste 8MW sunt raportate mai frecvent.
Se menționează că producătorii de turbine au înregistrat pierderi semnificative în ultimii ani, deoarece s-au luptat să producă noi modele și să mențină prețurile scăzute. În plus, companiile se află sub presiune din cauza inflației. Astfel, dezvoltatorul suedez Vattenfall a oprit în iulie un nou proiect în Marea Nordului, iar Iberdrola și Shell se retrag și ele din unele acorduri din Statele Unite.
Amintim că palele gigantice ale turbinelor eoliene ar putea deveni și mai mari, ceea ce ar reduce probabil costurile în proiectele offshore și în deșert. Compania chineză Ming Yang Smart Energy Group oferă deja echipamente cu pale cu o lungime de 140 de metri.