Fermierii și organizațiile de furnizare a energiei din Europa se vor confrunta cu lipsa apei în următorii ani. Acest lucru va fi provocat de vremea anormal de caldă, de secetele mai frecvente și de politicile guvernamentale prost concepute, titrează Financial Times.
Mai mulți factori vor duce la criza apei. Din 1976 până în 2006, intensitatea și durata secetei au crescut cu 20%, iar procesul a continuat. Cercetătorul Geoff Townsend de la Ecolab a explicat că rezervele de apă subterană s-au epuizat mai repede din cauza solului uscat. Până în 2030, cererea de apă dulce va depăși oferta cu 56%.
„O combinație de politici proaste, interese personale și schimbări climatice rapide va înrăutăți probabil situația și mai mult în anii următori”, a declarat autorul articolului.
Xavier Leflaive, președintele grupului de experți în domeniul apei din cadrul Direcției de mediu a OCDE, a avertizat că nicio țară din Europa nu este imună la lipsa apei. Fermierii, ale căror culturi vor avea de suferit, și producătorii de energie se vor confrunta cu acestă problemă. El a făcut apel la o reformă a sistemului.