Cercetătorii de la Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie din China au descoperit că încălzirea globală determină creșterea liniilor de centură de altitudine. Acest lucru se traduce printr-o creștere a înălțimii la care pot crește copacii în munți. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Global Change Biology.
Experții au folosit teledetecția pentru a cartografia cele mai înalte puncte de acoperire forestieră din munți. Ei au constatat că, între 2000 și 2010, 70% din centurile forestiere montane s-au mutat mai sus. În medie, centurile s-au deplasat în sus cu 1,2 metri pe an, dar cea mai mare schimbare a avut loc în regiunile tropicale, cu o creștere medie a înălțimii de 3,1 metri pe an – și în toate regiunile rata de ascensiune a crescut.
În total, cercetătorii au urmărit aproape un milion de kilometri de centură montană împădurită în 243 de regiuni montane din întreaga lume. Ei au constatat că înălțimea centurii continuă să crească, ceea ce sugerează că centurile montane sunt sensibile la schimbările climatice.
Mișcarea ascendentă a liniei arborilor reduce suprafața de tundră, ceea ce pune speciile alpine în pericol de dispariție și poate afecta aprovizionarea cu apă a zonelor care depind de aceasta.