În ciuda opoziției serioase din partea statelor vecine, Japonia a început să evacueze apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima la 24 august. Volumul de apă acumulată este suficient pentru a umple 500 de bazine olimpice.
Autoritățile spun că au identificat o modalitate de a se debarasa de apă în condiții de siguranță, prin filtrarea și diluarea lentă a lichidului pe parcursul a 30 de ani, pe măsură ce aceasta se scurge în ocean. Această abordare va reduce la minimum impactul nociv asupra naturii.
Protestatarii din Japonia, inclusiv pescarii locali, sunt convinși că radiațiile vor afecta în continuare ecosistemul oceanic, deși experții spun că planul este complet sigur. Printre țările care protestează, China este deosebit de indignată. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, oceanul este un stâlp al umanității, nu o canalizare în care se aruncă substanțe radioactive. Coreea de Sud a interzis, de asemenea, transporturile de fructe de mare din apele din jurul centralei nucleare japoneze.
Guvernul filipinez intenționează să monitorizeze științific impactul evacuării apei de la centrala nucleară asupra mediului din Oceanul Pacific, dar ține cont de poziția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care consideră că operațiunea respectă standardele de siguranță. Ministerul filipinez de Externe a precizat într-o declarație citată de agenția de presă Kyodo.
„Vom monitoriza impactul deversării acestei ape asupra zonei oceanice dintr-o perspectivă științifică bazată pe fapte”, se arată în declarație. – De asemenea, recunoaștem competența tehnică a AIEA în această chestiune”. Ministrul a subliniat faptul că Filipine, ca națiune insulară, consideră că siguranța ecologiei Oceanului Pacific este prima sa prioritate.
În luna iulie, experții AIEA au aprobat planurile Japoniei de a arunca lent apa contaminată în ocean.