Comisia hidrotehnică interguvernamentală pentru implementarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului și Dunării s-a reunit în cea de-a doua sesiune extraordinară, în regim de videoconferință.
Evenimentul a fost organizat în scopul identificării punctelor exacte de subtraversare a râului Prut în conformitate cu prevederile art. 1 al Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte.
În cuvântul său de salut, președintele părții moldovenești din cadrul Comisiei, secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, și-a arătat toată deschiderea pentru o discuție constructivă cu partea română pentru obținerea unor soluții fiabile și de durată la problemele privind utilizarea râului Prut, care ne unește prin exploatarea resurselor de apă, precum și ca istorie și cultură comună. Președintele părții române, Adriana Petcu, a asigurat partea moldovenească de dorința României în a ajuta Republica Moldova să gestioneze eficient resursele de apă și să înregistreze progrese cât mai curând posibil.
Comisia hidrotehnică a examinat și agreat amplasamentele exacte de subtraversare a râului Prut: locația Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova) și locația Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova).
Una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova este colaborarea cu țările vecine pentru a menține debitul apei și a reduce orice gen de impact asupra râurilor Prut și Nistru, dat fiind faptul că bunăstarea și sănătatea populației, precum și condițiile de mediu și economice, depind în mare măsură de aceste râuri transfrontaliere.
Sursa:mediu.gov.md