Iunie a fost cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată, iar luna iulie va depăși cu siguranță acest record și va rămâne în istorie pentru incendii masive, căldură extremă și inundații în Europa, America și Asia. Oamenii de știință au confirmat că schimbările climatice cauzate de om sunt de vină.
Un nou studiu la scară largă realizat de mai multe universități de renume sub auspiciile World Weather Attribution a arătat că, dacă nu ar fi fost gazele cu efect de seră emise în atmosferă de către omenire, valurile de căldură din emisfera nordică nu ar fi fost atât de extreme și ar fi avut loc mult mai rar, iar în unele locuri nu ar fi avut loc deloc.
Modelarea computerizată a demonstrat că 75% din fenomenele meteorologice extreme cu care se confruntă în prezent lumea sunt o consecință directă a încălzirii globale.
Impactul uman asupra climei a făcut ca, în timpul episoadelor de căldură extremă, cum ar fi cele care afectează în prezent Mediterana și sudul SUA, termometrul să crească cu 2,5°C în sudul Europei, cu 2°C în America de Nord și cu aproximativ 1°C în China.
Căldura ucide: numai în Europa, numărul de decese în exces asociate a depășit anul trecut 60.000, iar oamenii de știință sunt convinși că aceste date sunt subestimate, deoarece este dificil de urmărit atât din punct de vedere tehnic, cât și politic.
Valurile de căldură nu numai că se înrăutățesc, dar devin și mai frecvente. Dacă nu ar fi fost oamenii, episoadele extreme din China ar fi avut loc o dată la 250 de ani, iar în sudul Statelor Unite și în Europa, temperaturi precum cele din iulie 2023 ar fi fost „practic imposibile”, au constatat oamenii de știință.
În prezent, acestea se produc cam odată la 15 ani în Statele Unite și Mexic, o dată la 10 ani în sudul Europei și o dată la cinci ani în China.
„Dacă nu ne oprim în curând din arderea combustibililor fosili, aceste evenimente vor deveni și mai frecvente, mai fierbinți și vor dura mai mult”, spun cercetătorii, care prevăd evenimente de căldură extremă similare cu luna iulie la fiecare 2-5 ani la nivel global, dacă planeta se va încălzi cu 2°C față de era preindustrială.
Toate țările lumii au recunoscut că schimbările climatice sunt cauzate de oameni. Acestea au convenit să reducă emisiile pentru a menține încălzirea globală în limita a 1,5°C , să împiedice creșterea temperaturilor cu două grade peste media preindustrială.
Temperatura medie anuală a planetei este deja cu 1,1°C peste acest nivel și, chiar dacă emisiile sunt imediat și complet neutralizate, încălzirea va continua în următoarele decenii, a avertizat Organizația Meteorologică Mondială.
„Acest studiu confirmă încă o dată ceea ce știam deja. Demonstrează încă o dată modul în care schimbările climatice afectează ceea ce trăim acum”, a declarat unul dintre coautorii noii lucrări, Friederike Otto de la Imperial College London.