Rechinii albi erau cândva rari în apele nordice, dar devin treptat tot mai frecvenți. Ce determină aceste animale să înoate în apele reci ale nordului?
Prădătorii sunt atrași în apele reci de abundența prăzii lor preferate – focile. În ultimii 60 de ani, populația de foci din Atlanticul de Nord a crescut în mod dramatic datorită măsurilor de conservare. De exemplu, Legea americană din 1972 privind protecția mamiferelor marine a dus la o creștere a populației de la 2.300 de indivizi în 1960 la 380.000 în 2017.
Creșterea numărului de observări de rechini în zonă nu se datorează doar abundenței prăzii, ci și creșterii numărului de rechini. În secolul al XX-lea, populația globală de rechini mari albi a scăzut cu aproximativ 80%. Pentru a stopa acest declin, SUA a adoptat diverse legi pentru a proteja specia, iar acum numărul lor revine la niveluri satisfăcătoare.
„Vedem cum marele rechin alb își repopulează aria sa istorică de răspândire, deoarece populația de foci – una dintre speciile de pradă preferate ale acestora – s-a restabilit de la introducerea măsurilor de protecție a mamiferelor marine în anii 1970”, afirmă biologul marin Megan Winton. Până în 2006, oamenii de știință înregistraseră doar 32 de apariții ale marilor rechini albi în largul coastei de est a Canadei, dar astăzi acești prădători apar acolo aproape zilnic.
Pe măsură ce marii rechini albi se răspândesc spre nord, numărul de atacuri ale acestor prădători asupra oamenilor crește și el, chiar dacă doar puțin. În general, astfel de atacuri sunt extrem de rare – marii rechini albi manifestă un interes scăzut în a ataca oameni. De exemplu, în 2021, când un rechin a mușcat o femeie în largul coastei, a fost primul caz de atac al Carcharodon carcharias asupra unui om în largul coastelor Canadei încă din anii 1800, scrie Live Science.
Observarea frecventă a rechinilor albi în apele nordice este doar începutul, cred oamenii de știință. Marii rechini albi sunt animale cu sânge parțial cald. Ei pot supraviețui în ape reci, dar intervalul lor de temperatură preferat este între 10°C și 26,5°C. Însă schimbările climatice modifică temperaturile oceanelor din întreaga lume, astfel încât încălzirea oceanelor este posibil să modifice aria geografică a rechinilor albi.