Din cauza distrugerii barajului Kakhovka, fluxuri de apă și poluanți se varsă în Marea Neagră și sunt pe cale să ajungă în apele vecinilor Ucrainei. Autoritățile din România și Bulgaria sunt îngrijorate.
Distrugerea barajului hidroelectric Kakhovka a inundat zeci de așezări și sate de pe ambele maluri ale Niprului. Milioane de tone de apă au spălat cantități uriașe de gunoaie, ape uzate, deversându-le împreună cu produse petroliere și nămoluri contaminate cu pesticide în Marea Neagră. Fluxul gigantic se îndreaptă cu repeziciune spre țările de coastă și în curând le va atinge.
Florin Timovte, șeful Consiliului Științific al Institutului Național de Cercetări Marine „Grigore Antipa”, a declarat:
„Când va ajunge această apă, cu toate sedimentele și nutrienții, în partea de nord a litoralului, la gurile Dunării, Kilia, Sulina, Sf. Gheorghe, apoi, ca și în cazul Dunării, curentul va duce sedimentele la sud de linia de coastă. Acești nutrienți vor stimula creșterea algelor fitoplanctonice, vor cauza eutrofizare, vor reduce calitatea apei pentru scăldat și eventual vor micșora salinitatea. Apa se va transforma din limpede în verde sau maro”.
Autoritățile din țările vecine sunt din ce în ce mai îngrijorați. În special în România, unde se încearcă evaluarea efectelor pe termen lung ale dezastrului.
Oamenii de știință de la Institutul de Oceanologie din Bulgaria consideră că este puțin probabil ca fluxul de sedimente și poluanți să ajungă pe coasta bulgară.
Dar contaminarea cu deșeuri toxice nu este singurul risc pentru statele de coastă. Un val uriaș de deșeuri care vine spre ele ar putea aduce cu el mine militare, punând în pericol navele care navighează în apele lor.
Sursa:euronews.com