În Uniunea Europeană, emisiile de carbon provenite din producția de energie au scăzut cu 2,8%, ajungând la 2,4 miliarde de tone în 2022. Acest lucru s-a datorat unei scăderi cu 13% a utilizării gazelor naturale în urma invaziei totale a Rusiei în Ucraina, titrează Barron’s.
Potrivit Eurostat, scăderea emisiilor legate de energie a variat foarte mult de la o țară la alta. De exemplu, Olanda (12,8%), Luxemburg și Belgia au obținut cele mai mari reduceri. Cu toate acestea, emisiile de CO2 au crescut în Bulgaria (12%), Portugalia și Malta.
Emisiile provenite din arderea cărbunelui și a petrolului în UE au crescut în 2022. Studiul a subliniat că emisiile de carbon provenite din producția de energie contribuie în mare măsură la încălzirea globală și reprezintă aproximativ 75% din toate emisiile antropice de gaze cu efect de seră din UE.
Uniunea Europeană intenționează să atingă neutralitatea climatică, adică zero emisii până în 2050. Reamintim că, potrivit unui studiu realizat de grupul de reflecție privind clima Ember, emisiile globale de dioxid de carbon provenite din producția de energie au atins un nivel maxim în 2022 și vor începe să scadă.