Raportul anual privind clima al programului Copernicus a indicat că condițiile meteorologice care stau la baza valurilor de căldură puternice sporesc potențialul de producție de energie solară în UE. Acest lucru ar putea impulsiona producția de energie verde în țări care nu sunt considerate în mod tradițional bogate în resurse solare, potrivit The Washington Post.
Raportul a evidențiat faptul că continentul european s-a încălzit în medie de aproape două ori mai mult decât s-a încălzit globul pământesc din perioada preindustrială. Acest lucru duce la valuri de căldură și secete periculoase, dar crește potențialul pentru energia solară.
Se remarcă faptul că în 2022 au existat în Europa cu 130 de ore cu soare în plus față de media europeană. Cele mai mari creșteri ale numărului de ore cu soare au fost observate în Germania, Țările de Jos și Belgia, precum și în sud-estul Europei.
Studiul a subliniat faptul că poluanții aerosoli au ajutat anterior la formarea norilor. Cu toate acestea, eforturile Europei de a reduce emisiile au contribuit, de asemenea, la reducerea acoperirii cerului cu nori.