Ecologiștii europeni și turci au urmărit schimbările în populațiile a peste 1.800 de specii de insecte din pădurile europene și au constatat că peste 60% dintre acestea au scăzut în ultimii zece ani. Studiul a fost publicat în revista Communications Biology.
„Observațiile noastre arată că peste 60% din speciile de insecte pe care le-am studiat au înregistrat un declin accentuat. Aceste schimbări dramatice ar trebui să afecteze populațiile tuturor organismelor care sunt implicate în lanțurile trofice caracteristice pădurilor europene”, a declarat Michael Staab, cercetător la Universitatea de Tehnologie din Dresda (TUD), citat de biroul de presă al universității.
Observațiile din ultimii ani arată că populațiile de insecte au fost în scădere. În ultimii șase ani, populațiile de albine sălbatice au scăzut cu mai mult de o treime, iar omologii lor domestici, numai în America de Nord, și-au redus numărul la mai mult de jumătate. Situația este similară în cazul fluturilor.
Cercetătorii au vrut să afle dacă au loc procese similare în rândul insectelor din pădurile mixte și cu frunze largi din Europa Centrală și de Vest. Pentru a face acest lucru, ei au desfășurat o perioadă de observație de zece ani în 140 de locații din pădurile germane.
În total, cercetătorii au reușit să urmărească schimbările în numărul a peste 1.800 de specii de insecte de pădure, inclusiv aproximativ trei sute de specii de artropode ierbivore și aproximativ o jumătate de mie de specii de nevertebrate fungivore, omnivore și carnivore. În plus, oamenii de știință au studiat modul în care s-a modificat suprafața pădurii, diversitatea speciilor de arbori și alte plante, volumul de biomasă și lemn uscat, precum și alți parametri.
Analiza a demonstrat că populațiile de insecte forestiere au scăzut rapid în ultimul deceniu. Aceste schimbări negative au afectat populațiile a peste 60% din speciile de artropode studiate, speciile de insecte consumatoare de ciuperci și carnivore fiind cele mai afectate.
Cele mai răspândite reduceri ale dimensiunii populației au fost înregistrate în cazul insectelor de dimensiuni mari sau care se găsesc în majoritatea pădurilor europene studiate. Numărul de insecte a scăzut în special în pădurile cu o proporție mare de conifere, inclusiv diverse specii de pin și molid.
Deși motivele reducerii drastice a populațiilor de insecte forestiere rămân necunoscute, oamenii de știință sugerează că activitatea umană este un factor determinant. Acest lucru este susținut de faptul că mărimea populațiilor de insecte din zonele protejate a scăzut mai puțin decât în alte păduri din Europa. Se speră că observațiile ulterioare îi vor ajuta pe oamenii de știință să descopere și alți factori care contribuie la declinul populațiilor de insecte de pădure.