Plantele emit „țipete” de înaltă frecvență atunci când sunt supuse la stres. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv în urma unor experimente cu roșii și tutun. Frecvența „țipetelor” este prea mare pentru a fi recepționată de urechea umană, dar alte plante și poate chiar unele animale le pot auzi.
În cadrul experimentelor, plantele de tomate și de tutun au fost supuse unor condiții de stres. Acestea fie nu au fost udate pentru perioade lungi de timp, fie li s-au tăiat tulpinile. După ce au colectat suficiente date, oamenii de știință au reușit chiar să antreneze un computer pentru a distinge între sunetele emise de o plantă ofilită și una tăiată.
S-a demonstrat că plantele stresate „țipau” mult mai des decât de obicei, scoțând până la cincizeci de sunete de pocnituri pe oră. Și se deosebeau: inteligența artificială antrenată a identificat fără echivoc „plângerile” plantelor de tutun și de roșii, precum și ale plantelor care fuseseră tăiate, sau care sufereau de lipsa apei. Important este că aceste sunete se răspândeau pe o distanță de peste un metru, ceea ce înseamnă că plantele pot comunica în cadrul ecosistemului lor.
Mecanismul exact prin care acestea produc sunetele nu este încă clar. Este posibil ca unul dintre modurile prin care „țipă” să fie prin formarea și spargerea bulelor de aer în țesuturile vasculare ale plantei. De asemenea, nu s-a demonstrat încă că plantele produc aceste sunete pentru a comunica cu alte organisme. Dar faptul că, în principiu, ele sunt capabile să „strige” înseamnă o interacțiune mai subtilă și mai complexă între plante și organismele din jurul lor.
Dacă alte plante pot percepe sunetele emise de vecinii lor, atunci probabil că în acest fel se pregătesc pentru un potențial stres, cum ar fi apropierea unui animal erbivor. Studiul a fost publicat în revista Cell.