Aproape jumătate din animale și peste o treime din plantele din Statele Unite sunt în pericol de dispariție. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii de la Nature Serve, o organizație non-profit, scrie Reuters.
Analiștii au studiat datele a peste o mie de oameni de știință cu privire la starea mediului pe teritoriul SUA și al Canadei. Cercetătorii au constatat că 40% dintre animale și 34% dintre plante sunt pe cale de dispariție, iar 41% dintre ecosisteme sunt în pragul colapsului.
Printre speciile aflate pe cale de dispariție, experții au numit și venus flycatcher, care se găsește în sălbăticie doar în câteva zone din Carolina de Nord și Carolina de Sud. În plus, aproape jumătate din speciile de cactuși din Arkansas sunt pe cale de dispariție, la fel ca și 200 de specii de copaci, inclusiv stejarul de mlaștină cu frunze asemănătoare cu cele de arțar.
Printre factorii care afectează flora și fauna, NatureServe a citat degradarea habitatului, schimbarea utilizării terenurilor, răspândirea speciilor invazive (plante și animale care sunt toxice sau periculoase pentru alte specii, cum ar fi ciulinul de lapte și gândacul cartofului din Colorado), construcția de baraje, poluarea râurilor și schimbările climatice.
Potrivit experților, zonele cu cel mai mare risc pentru plante, animale și ecosisteme sunt California, Texas și sud-estul SUA. Potrivit lui Wesley Knapp, botanist șef la NatureServe, aceste zone sunt cele mai bogate în biodiversitate din țară. În ultimele decenii, populația din zonă a crescut dramatic, astfel încât distrugerea naturii de către om a devenit mai gravă ca niciodată.