Potrivit Biroului Britanic de Meteorologie, anul trecut, temperatura medie globală a depășit cu 1,16 grade Celsius nivelurile din perioada preindustrială, adică din perioada 1850-1900. Astfel, anul 2022 este pentru a noua oară consecutiv „fierbinte”, cu un grad sau mai mult decât norma secolului al XIX-lea.
Experții de la Universitatea din Reading au publicat o nouă versiune a „Benzilor climatice” (un tip de grafic) și demonstrează teza unei creșteri bruște a încălzirii globale. „Climate Bands” este o versiune a unei demonstrații vizuale a proceselor de creștere a temperaturii planetei. Bara albastră indică o anomalie negativă a temperaturii medii într-un anumit an (abatere de la nivelurile preindustriale), în timp ce bara roșie indică o anomalie pozitivă. Saturația benzii demonstrează amploarea anomaliei.
De asemenea, s-a constatat că în ultimii opt ani, temperatura globală a fost cea mai ridicată din întreaga perioadă de observații. Motivul este creșterea continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră și acumularea de căldură.
Mai mult, cercetătorii menționează: variabilitatea naturală a temperaturii pe parcursul celor 173 de ani de observații a avut un impact minim asupra climei în comparație cu procesele actuale cauzate de activitatea umană.