Până la sfârșitul secolului 21, mai mult de 40% din toate vertebratele terestre pot fi expuse efectelor dăunătoare ale căldurii extreme. Acest lucru a fost prognozat de oamenii de știință din Israel și Elveția, menționează un strudiu publicat în revista Nature.
Cercetătorii au analizat mai multe scenarii pentru emisiile de gaze cu efect de seră pentru a determina expunerea la valurile de căldură a aproximativ 33.600 de vertebrate terestre din 1950 până în 2099. S-a demonstrat că în cazul emisiilor mari (Scenariul SSP5-8,5), care vor determina o creștere a temperaturilor globale cu 4,4 grade Celsius, aproximativ 41 la sută din speciile sălbatice vor fi afectate de episoade de căldură mai dese, mai lungi și mai intense.
Amfibienii și reptilele sunt cele mai expuse riscului. În scenariul cu emisii mari, 55,5% dintre amfibieni și 51% dintre reptile vor fi expuși la căldură extremă, comparativ cu 25,8% dintre păsări și 31,1% dintre mamifere.
Această cifră va scădea la 28,8% pentru scenariul mediu-ridicat (încălzire la 3,6 grade Celsius) și la 6,1% pentru scenariul cu emisii scăzute (încălzire la 1,8 grade Celsius). În acest caz, pentru unele comunități, impactul poate fi redus la zero.
Se observă că impactul cel mai grav va fi experimentat de animalele de la latitudinile mijlocii, și nu de la tropice. În medie, în scenariul SSP5-8.5, 3.773 de specii de vertebrate terestre (11,2 %) vor experimenta evenimente de căldură extremă timp de mai mult de jumătate de an.