O echipă de oameni de știință britanici de la IoPPN și King’s College London a stabilit, într-o lucrare de cercetare publicată în Frontiers in Public Health, modul în care aerul poluat afectează sănătatea oamenilor pe termen lung.
În cadrul studiului, au fost luați sub observație 364.000 de britanici, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, aici oamenii de știință au analizat diferite tipuri de poluare a aerului.
Rezultatele demonstrează că subiecții care au fost expuși la concentrații ridicate de particule fine au prezentat un risc cu 21% mai mare de probleme de sănătate fizică și mentală. Iar cei care au participat la studiu și care inhalau în mod obișnuit concentrații de oxid de azot mai mari de 30 µg pe metru cub aveau cu 20% mai multe șanse de a suferi de două sau mai multe dintre aceste probleme decât britanicii care locuiau în zone nepoluate.
Potrivit cercetătorilor, persoanele expuse la aerul poluat au fost cele mai susceptibile de a suferi de o varietate de boli neurologice, respiratorii, cardiovasculare și mentale.