Volker Türk: Schimbările climatice trebuie abordate din perspectiva drepturilor omului

„Dreptul nostru la viață este amenințat din cauza măsurilor insuficiente de combatere a urgenței climatice Drepturile omului, trebuie să se afle în centrul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice”, a avertizat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, într-o scrisoare deschisă.

„Rezultatul viitoarei Conferințe a ONU privind schimbările climatice – COP-27, care a început în acest weekend în Egipt, este crucial pentru respectarea efectivă a drepturilor omului în întreaga lume, nu doar în anii următori, ci încă de astăzi”, a explicat Türk în scrisoare.

„Oamenii își pierd casele, mijloacele de trai și viețile. Având în vedere traiectoria actuală de creștere a temperaturilor, multe părți ale planetei vor deveni nelocuibile în timpul vieții copiilor noștri, cu consecințe de neimaginat”, a subliniat Înaltul Comisar.

Türk a remarcat că nedreptatea cauzată de încălzirea globală capătă proporții catastrofale: „Uitați-vă la Pakistan, unde peste 30 de milioane de oameni au fost afectați de inundațiile recente. Va dura ani de zile pentru a reconstrui și chiar pentru a diminua impactul acestui dezastru natural.”

Înaltul comisar a avertizat că astfel de dezastre ar putea deveni „un coșmar constant pentru oamenii din întreaga lume, dacă nu luăm măsuri decisive, bazate pe drepturile omului, pentru a răspunde la schimbările climatice, pentru a minimiza efectele acestora și pentru a aborda suferința umană pe care au provocat-o deja”.

El a menționat că este important ca COP-27 din acest an să se desfășoare pe un continent unde milioanele de oameni care se află în prima linie a schimbărilor climatice sunt doar victime, nu și vinovați de creșterea emisiilor. „Populația din Africa se numără printre cei care suferă cele mai grave consecințe”, a declarat Türk.

Potrivit Înaltului Comisar, Acordul de la Paris clarifică necesitatea unei acțiuni în domeniul climei bazate pe drepturile omului. El a subliniat concluziile recente ale Grupului Interguvernamental de experți privind Schimbările Climatice (IPCC), potrivit cărora acțiunile în domeniul climei bazate pe drepturile omului conduc la rezultate mai bune și mai durabile pentru oameni și pentru planetă.

 În scrisoarea sa, Înaltul Comisar a subliniat câteva măsuri-cheie pe care toate țările ar trebui să le ia pentru a minimiza riscurile pentru drepturile omului pe care le presupune încălzirea climei: să asigure caracterul central al drepturilor omului în procesul de luare a deciziilor privind clima; să mobilizeze resurse pentru acțiuni climatice bazate pe drepturi; și să abordeze prejudiciile cauzate de schimbările climatice asupra drepturilor omului.