Cu 55 de voturi, în ședința plenară din 20 octombrie, deputații au adoptat în a doua lectură, Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative. Potrivit acestuia, procedura de autorizare a lucrărilor silvotehnice, precum curățarea arborilor sau înlăturarea celor afectați va fi simplificată.
Scopul documentului este de a aproba noi norme și proceduri cu privire la procesul de autorizare a tăierii vegetației forestiere din fondul forestier și din afara fondului forestier. O condiție prioritară ce a determinat elaborarea modificărilor, este necesitatea de a institui o procedură transparentă și clară a procesului e autorizare a tăierilor care să acopere procedural toate situațiile posibile legate de gestionarea vegetației forestiere.
Reglementarea procesului de executare a lucrărilor silvotehnice în mod simplificat, de urgență, la necesitate, va optimiza procesul de îngrijire a spațiilor verzi din zonele urbane și rurale, ceia ce va diminua riscul producerii incidentelor nedorite și cauzare de prejudicii urmare a prăbușirii arborilor neconformi, în zonele populate sau cele cu circulație intensă. Potrivit noului mecanism de autorizare, lucrările silvotehnice vor putea fi demarate în urma unei notificări, depuse la Agenția de Mediu prin intermediul sistemelor electronice sau în mod fizic.
Legea prevede introducerea noțiunii de autorizație pentru tăieri a vegetației forestiere și propriu zis a cele de vegetație forestieră, pentru a reglementarea clară a statului juridic a autorizației și destinației acesteia, respectiv, definirea vegetației forestiere este necesară pentru a delimita categoriile de arbori și arbuști care sunt supse autorizării. Astfel, intervențiile care vor fi posibile în baza „Notificării” se referă la arborii uscați sau în curs de uscare, rupți sau doborâți de vânt sau zăpadă, arbori solitari care nu fac parte dintr-o plantație proiectată de arbori, sau arbori puternic afectați de boli și vătămători.