Populațiile de animale sălbatice de pe Pământ au scăzut în medie cu 69% din 1970, afirmă World Wildlife Fund.
După cum s-a menționat, în ciuda activității active a organizațiilor de conservare a naturii, persistă tendințe periculoase în ceea ce privește fauna sălbatică. Cea mai problematică regiune din punct de vedere al conservării este America Latină, cu un declin a numărului de animale în medie de 94%. La nivel mondial, cele mai vulnerabile specii sunt cele de apă dulce, cu 83% mai puține exemplare.
Ecologiștii afirmă că principalele cauze sunt defrișările, schimbările climatice, schimbarea destinației terenurilor, poluarea și speciile invazive. Potrivit raportului, la baza problemei se află cererea tot mai mare de energie, alimente și materii prime, legată de creșterea economică rapidă, de creșterea populației mondiale, de comerțul internațional și de utilizarea unor tehnologii poluante.
În ceea ce privește Europa și Asia Centrală, populațiile de animale sălbatice sunt în declin cu doar 18%. După cum subliniază raportul, acest lucru se datorează faptului că exploatarea intensivă a faunei sălbatice și criza biodiversității care a urmat au avut loc cu mult înainte de 1970, care este luat ca punct de plecare.