Oamenii de știință de la Institutul Național pentru Studii de Mediu au stabilit că frecvența crescută a evenimentelor extreme de încălzire a oceanelor începând cu anii 2000, proces legat de emisiile antropice de gaze cu efect de seră. Potrivit unui articol publicat în revista Geophysical Research Letters, acest lucru a dus la temperaturi extrem de ridicate la suprafața apei mărilor.
Agenția meteorologică japoneză a înregistrat temperaturi ridicate fără precedent la suprafața mării (SST) în august 2020 în sudul Japoniei și în nord-vestul Oceanului Pacific. Climatologii au arătat că evenimentele cu SST extreme nu ar fi putut avea loc fără schimbări climatice antropogene. Mai recent, în apropierea Japoniei au fost observate niveluri record de SST în iulie și octombrie 2021 și în perioada iunie-august 2022. Cu toate acestea, măsura în care schimbările climatice antropogene au modificat probabilitatea de încălzire extremă regional, a rămas neclară până în prezent.
Cercetătorii au analizat observațiile meteorologice, inclusiv SST și alți indicatori marini din ianuarie 1982 până în iulie 2022, precum și rezultatele modelării climatice pentru anii 1850-2100. Au fost luate în considerare zone precum Marea Japoniei, Marea Chinei de Est, insulele Okinawa, estul Taiwanului și coasta Pacifică a Japoniei. S-a demonstrat că modificările observate ale SST sunt bine reproduse de cele 24 de modele climatice din cadrul proiectului CMIP6.
În epoca preindustrială, fenomenele de încălzire extremă a mărilor marginale ale Japoniei au avut loc mai rar de o dată la 20 de ani, dar au devenit mai frecvente pe măsură ce încălzirea globală a progresat. Probabilitatea unei încălziri extreme a oceanelor s-a dublat în anii 2000, comparativ cu nivelurile preindustriale. În sudul Japoniei, acesta a reușit să crească de peste zece ori de la mijlocul anului 2010.
În iulie 2022, SST cu valori anormal de înalte au fost identificate în zone din Marea Japoniei, Marea Chinei de Est și la sud de Okinawa, în apropiere de Taiwan. În august 2022, au fost identificate fenomene extreme de încălzire la sud de 35 de grade latitudine nordică: în Marea Chinei de Est, la sud și est de Okinawa, la sud-est de regiunea Kanto și în largul coastei insulei Shikoku și a regiunii Tokai. Oamenii de știință estimează că fenomenele extreme au devenit de cel puțin de două ori mai frecvente tocmai din cauza încălzirii globale și de peste 10 ori mai frecvente la sud de 35 de grade latitudine nordică, cu excepția nordului Mării Chinei de Est.
Modelele climatice prevăd că, atunci când temperaturile globale vor atinge două grade Celsius peste nivelurile preindustriale, SST vor atinge niveluri record în toate zonele luate în considerare, cu evenimente extreme care vor avea loc la fiecare doi ani. Potrivit autorilor lucrării, rezultatele arată că este necesară limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pentru a se asigura că climatul maritim cald din mările marginale ale Japoniei nu va deveni o nouă normalitate.