Memorandum de cooperare între Guvernul Republicii Moldova și Japonia

La Ministerul Mediului a fost semnat un memorandum de cooperare privind Mecanismul Comun de Creditare între Guvernul Japoniei și Guvernul Republicii Moldova.


Memorandumului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind activitățile Mecanismului Comun de Creditare (MCC)  va fi semnat de către Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în RM, Yoshihiro KATAYAMA. Documentul presupune accesarea de către țara noastră a fondurilor pentru finanțarea necesităților de dezvoltare a unui mediu sănătos și durabil. Mecanism Comun de Creditare va spori nivelul cooperării bilaterale în abordarea schimbărilor climatice, potrivit Acordului de la Paris, privind menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 2 °C peste nivelurile preindustriale și depunând eforturi pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale.

MCC își propune să faciliteze difuzarea tehnologiilor, produselor, sistemelor, serviciilor și infrastructurii de decarbonizare de vârf, precum și implementarea acțiunilor de atenuare. Astfel, contribuind la reducerea sau eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră și la dezvoltarea durabilă în Republica Moldova.

După semnarea Memorandumul, vor fi identificate propuneri de proiecte care generează reduceri de emisii. Acestea vor fi examinate de către un Comitet mixt format din reprezentanți ai ambelor părți. Comitetul mixt va stabili procedurile de implementare a proiectelor bilaterale, va identifica  metodologiile și va examina documentația de proiect, va efectua monitorizarea, va asigura validarea și verificarea reducerilor obținute pe parcursul implementării proiectelor. Deoarece ambele părți au Contribuții Naționale Determinate și declarate la CONUSC, reducerile de emisii vor fi partajate de comun acord la raportarea realizării angajamentelor, ținându-se cont de a nu se dubla raportarea reducerilor.

Prin semnarea acestui memorandum ne asumăm să dezvoltam împreună proiecte de mediu din domeniul silvic, gestionarea deșeurilor, managementul resurselor de apă. Acestea vor fi monitorizate în mod transparent și corect, contribuind la diminuarea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră.