Oamenii de știință de la Universitatea din Washington și de la Universitatea Harvard au stabilit că încălzirea globală va intensifica valurile de căldură mortale până la sfârșitul secolului. Acest lucru este prezentat într-un articol publicat în revista Communications Earth & Environment.
Cercetătorii au analizat datele privind combinația dintre temperatură și umiditate, exprimată prin indicele de căldură, care măsoară impactul asupra corpului uman. De exemplu, căldura periculoasă este definită de o temperatură de 39,3 grade Celsius, iar căldura extrem de periculoasă de 51 de grade Celsius, ceea ce pune o persoană sub un stres considerabil pentru orice perioadă de timp petrecută în astfel de condiții. Cu toate acestea, aceste standarde au fost elaborate inițial pentru persoanele care lucrează în spații închise, cum ar fi spre exemplu cazangeriile.
Se așteaptă ca temperaturile record să devină mult mai frecvente în America de Nord și în Europa. Situația va fi și mai dificilă în țările mai apropiate de ecuator, unde, până în 2100, va fi dificil să lucrezi în aer liber mai mult de șase luni pe an. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă omenirea va începe să limiteze emisiile. Dacă țările vor reuși să îndeplinească obiectivul Acordului de la Paris de a menține încălzirea la două grade Celsius peste nivelurile preindustriale, până în 2100, valurile de căldură care depășesc pragul periculos vor fi de 3 până la 10 ori mai frecvente în SUA, Europa de Vest, China și Japonia. La tropice, numărul zilelor periculoase s-ar putea dubla până în 2100, acoperind jumătate din an.
În cel mai pesimist scenariu, dacă emisiile rămân necontrolate până în 2100, condițiile extrem de periculoase în care oamenii nu ar trebui să se afle la aer liber ar putea deveni ceva obișnuit în țările mai apropiate de ecuator, în special în India și în Africa Subsahariană.