NATO numește schimbările climatice un „multiplicator de amenințări și crize” în noul său concept

Problema schimbărilor climatice are un impact serios asupra capacităților de apărare ale statelor membre NATO și reprezintă un „multiplicator al amenințărilor și al crizelor”. Aceasta prevede noul concept strategic al NATO, adoptat miercuri la summitul Alianței din capitala spaniolă.

„Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru, cu un impact profund asupra securității aliaților NATO. Este un multiplicator de crize și amenințări. Aceasta poate exacerba conflictele, instabilitatea și concurența geopolitică”, se arată în document.

Cu toate acestea, subliniază că „creșterea temperaturilor pe Planetă duce la creșterea nivelului mării, la incendii de vegetație și la fenomene meteorologice mai frecvente și mai extreme, subminând stabilitatea și securitatea în societate, punând în pericol viețile și mijloacele de trai” ale cetățenilor alianței. „Schimbările climatice afectează, de asemenea, modul în care funcționează forțele noastre armate. Infrastructura, forțele, bunurile și bazele noastre sunt vulnerabile la efectele sale. Forțele noastre trebuie să opereze în condiții climatice mai extreme și este mai probabil ca trupele noastre să fie chemate să ajute la intervenția în caz de dezastre”, adaugă autorii  documentului.

Potrivit autorilor, Alianța „trebuie să devină principala organizație internațională în ceea ce privește înțelegerea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice asupra capacităților de apărare”. Alianța va conduce eforturile de evaluare și de abordare a impactului schimbărilor climatice asupra apărării și securității. Vom contribui la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin îmbunătățirea eficienței energetice, prin investiții în tranziția către surse de energie durabilă și prin utilizarea de tehnologii ecologice, asigurând în același timp eficiența militară și o descurajare credibilă”, se arată în concept.